رهبران کسبوکار هرگز از واژه شکست استفاده نمیکنند. هرگز به شکست فکر نمیکنند. آنها درسهای ارزشمند، تجربههای یادگیری و عقبنشینیهای موقتی را میشناسند؛ اما آنها را شکست نمیدانند. به گفته اوریسون سوئِت ماردِن، نویسنده انگیزشی: «برای فردی که قدرتش را میشناسد و نمیداند کی ضربه خواهد خورد، شکستی وجود ندارد.
برای تلاش هدفمند و خواسته شدید، هیچ شکستی وجود ندارد. برای فردی که پس از هر بار افتادن برمیخیزد و مانند توپ لاستیکی برمیگردد و وقتی همه تسلیم شدهاند، مقاومت میکند و وقتی همه برمیگردند، به راهش ادامه میدهد، هیچ شکستی وجود ندارد».
سالها پیش یک مدیر جوان از توماس.جی.واتسون مدیر آی.بی.ام پرسید: «چطور میتوانم در کارم سریعتر پیشرفت کنم؟» واتسون پاسخ داد: «نرخ شکستت را دو برابر کن». به عبارت دیگر، هر چه بیشتر شکست بخورید و درس بیاموزید، سریعتر موفق میشوید.
حتی بعضی از رهبران شرکتها عقیده دارند «اگر بخواهیم در بازار خودمان موفق شویم، باید در این حوزه زودتر شکست بخوریم». به عبارت دیگر، باید درسهایمان را زودتر بیاموزیم. به جای یک یا دو شکست در سال، ده تا بیست شکست را تجربه کنید تا از نظر دانش و آگاهی در جایگاهی قرار گیرید که بر بازار مسلط شوید.
رهبران از عهده مشکلات و بحرانها برمیآیند؛ زیرا راهحلمحور هستند. اگر مشکلی وجود داشته باشد، به روش حل آن فکر میکنند، نه اینکه چه کسی را مقصر بدانند.
در کتابم «مدیریت بحران» به تعدادی از گامهای مهم رهبران برای واکنش به بحرانها یا مشکلات مختلف اشاره کردم:
از نگرانی یا عصبانیت اجتناب کنید. البته گفتنش ساده است اما رهبران آرامش و شفافیت ذهنی خود را حفظ میکنند؛ زیرا برای چیزی که توان تغییرش را ندارند، عصبانی نمیشوند.
شما بحرانهای گذشته را مدیریت کردهاید، پس دوباره میتوانید این کار را انجام دهید.
با رویدادهای ناگهانی فلج نشوید. فورا برای اصلاح شرایط اقدامات ویژهای انجام دهید.
قبل از هر نوع تصمیمگیری، رویداد را به دقت بررسی کنید.
100 درصد مسئولیت را بر عهده بگیرید. مقصر دانستن دیگران یا فکر کردن به گذشته چیزی را حل نمیکند.
راهحلی که قابل استفاده نیست را کنار بگذارید.
مسئولیت را بپذیرید، برنامهای تهیه کنید و به حل مشکل مشغول شوید.
افراد را آگاه نگه دارید. عدم قطعیت بحران را چند برابر میکند.
محدودیتهایی که باعث کندی روند حل بحران میشود را مشخص کرده و با آنها کنار بیایید.
تا حد ممکن راهحل ارائه دهید.
شرایط را ارزیابی کنید، حقایق را دریابید، سپس حمله کنید.
شاید در شرایط بحران اتفاقات زیادی روی دهد و کارهای بسیاری برای انجام دادن داشته باشید؛ اما فقط بر مهمترین کارها تمرکز کنید.
مهم نیست که با چه بحران یا چالشی روبهرو هستید، اما باید بدون کنار گذاشتن درستی و صداقت آن را حل کنید. به یاد داشته باشید که همه به شما نگاه میکنند.
بدون توجه به دشواری یا بزرگی بچران، هرگز تسلیم نشوید.
بسیاری از اقدامات به شرایط بستگی دارد. بسیاری از رهبران به واسطه یک شرایط خاص ظهور میکنند. من مردان و زنان بسیاری را دیدهام که سالها جایگاه متوسطی داشتهاند و سپس در شرایطی سخت و متلاطم، ناگهان فشار رهبری کسبوکار را بر دوش خود حس کردهاند.
همچنین افرادی را دیدهام که در یک شرایط در کارشان رهبران فوقالعادهای بودهاند و در شرایطی دیگر به رهبرانی ضعیف تبدیل شدهاند. بعضی افراد در شرایط پایدار رهبران بسیار خوبی هستند و بعضی دیگر در شرایط متلاطم رهبری فوقالعادهای دارند.
امروزه یک رهبر کسبوکار باید مانند یک هنرمند تغییرساز عمل کند. هنرمند تغییرساز زمانی که شرکت به خاطر مشکلات جدی مالی و تغییر شرایط بازار در خطر سقوط است، استوار میماند. وقتی تلاشهای رهبر فعلی راه به جایی نمیبرد، گاهی این رهبران در عرض چند هفته قادر به سازماندهی مجدد شرکت و برگرداندن آن به مسیر هستند.
بنابراین رهبری کسبوکار به شدت موردی است؛ اما سختی باعث ظهور رهبران بزرگ میشود. مشکلات تعیینکننده بزرگ بودن یا نبودن یک رهبر هستند. پس هرگاه خود را در مواجهه با شرایطی سخت یافتید، آن را فرصتی برای نشان دادن رویکرد مناسب خود بدانید، نشان دادن اینکه از الزامات رهبری برخوردارید.
سختی باعث ظهور رهبران بزرگ میشود. به گفته اپیکتیتوس: «شرایط مرد را نمیسازد، بلکه واقعیت درونیاش را برای او آشکار میکند». شرایط سخت رهبران واقعی را مشخص میکند.
برچسب ها :
نکات مهم برای واکنش به بحرانها نرم افزار مدیریت پروژه نرم افزار مدیریت پروژه فارسی نرم افزار مدیریت پروژه آنلاین بهترین نرم افزار مدیریت پروژه نرم افزار مدیریت پروژه ایرانی نرم افزار کنترل پروژه مدیریت پروژه نرم افزار نرم افزار مدیریت پروژه آرسس نرم افزارهای مدیریت پروژه نرم افزار کنترل پروژه فارسیکلمه کلیدی :
نکات مهم برای واکنش به بحرانهانام نویسنده :شکیبا خلج/الگام